Ads 468x60px

четвъртък, 26 януари 2012 г.

Съдбовни метафори


Така можем да наречем всички метафори, които използваме всеки ден в ежедневито си. Според модерната психология всичко, което мислим и казваме, рефлектира върху нашия живот. Съдбовните метафори, ние използваме за да опишем всеки аспект от живота си, а според някои те имат и магически сили. Според това каква е метафората, това ще е и заобикалящата ни реалност.
Как и защо силата на съдбовните метафори е толкова мощна?
Те имат власт над нас, защото ние живеем нашите метафори. Да, точно така, метафорите, които използваме в ежедневието си обуславят всеки спект от нашия живот.
Защото те образуват дълбоки основи на парадигми, които ние приемаме за всеки аспект от живота си. И нашите парадигме са катализатори за нашите вярвания и възприятие за живота.
Ето и доказателството:
Ако наричате живота битка, как ще гледате на него и как ще го живеете? – Естествено като битка, в която всеки ден сте на бойното поле. Но признайте, това е доста изтощителна представа за да я живеете цял живот, нали? Защо вместо това не наречете живота вълнуващо приключение или разходка в парка. Сами ще разберете, че положителните вибрации, които използвате за живота, ще ви накарат да видите нещата в него през друг по-добър ъгъл. Помислете какви метафори използвате, за да опишете вашия автомобил, семейство, къща, кариера, финанци, приятели и т.н.? Нашата вселена е холограмно отражение на нашите мисли и не забравяйте това нещо, защото то може да ви бъде от огромна полза! Затова използвайте разумно вашите метафори в ежедневието, защото те имат двойна сила – могат както да ви издигнат, така и да ви разрушат!

5 коментара:

  1. Коментар?!
    Един ден докато търчах по рутинните си задължения в главата ми нахлу въпроса за една конкретна ситуация:
    -човек стои на ръба на висока сграда,балкон,мост и вие сте най-близко до него,пита се в задачата какво ще му кажете или направите да не направи някоя глупост и да скочи.
    Тъй като не съм голям мислител,а обикновено момче расло при мама и тате,реших че е най-добре да не правя нищо като това да скоча и да го сграбча,не има по-добро решение.
    Бих му казал следното:
    -"всеки ден,всеки от нас стои на ръба на дадена ситуация,всеки ден,всеки от нас стои на този същия балкон,мост и каквото там решиш и се чуди ...
    Дали да скочи или да опита отново,е аз не съм пример за подражание,напротив аз съм си един провинциален комплексар,който нищо не е видял от живота,но знам едно винаги има 2 шанс,светлина в тунела,любов за всеки.
    Не се отказвай,тъй като ще разбереш едно - ти си направил избора си дали да скочиш още преди да се срещнеш с проблема.
    Както човек е добър или лош още преди да се роди.
    Както човек,който търси цял живот половинката си,взира се надалеч,но всъщност истинската любов е близо до теб и ти всеки ден я подминаваш,докато тя стои,чака,и не изисква,не те прави заложник на човека вътре в теб или на другиго.Тя е дар от Бога,който не може да опакован и продаден,а може само да бъде почувстван със всичките ти сетива.
    Ако ще скачаш,помисли дали си имал тази любов и ще разбереш,че и има и друг начин освен този,който води към безизходицата."
    Да може и да греша като мисля,че има връзка с изложеното по-горе,но поне става ясно че без метафори не можем и ние се нуждаем от тях.

    Поздравления за авторката Милена Боянова Савчева,за публикуваното,най-почтени адмирации.

    ОтговорИзтриване
  2. :) Благодаря...в отговор се чудя от къде знаеш бащиното ми име? И мисля, че знам отговора.. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Кучето казва "Бау",котката "мяу",а тебе ти казвам чао!

    ОтговорИзтриване
  4. Имам нещо за тебе-
    N1(на тази линк):

    http://silencer.snimka.bg/other/moi-snimki.197292.6206911

    N2(малко старо-Ти и Еличка):
    http://silencer.snimka.bg/automobiles/siso.114555.2869226

    N3(Ето това със сигурност го нямаш):
    http://silencer.snimka.bg/other/klas.143999.3850211

    ОтговорИзтриване

 

TRANSLATE

CONTACT ME:

milenasavcheva@gmail.com